Bedreigde kastelen, historische buitenplaatsen en kasteelterreinen

Kromme Kamp

(Waarder, gemeente Bodegraven-Reeuwijk, Zuid-Holland)


Ook in Waarder in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk (Zuid-Holland), waar de gemeente op het perceel Kromme Kamp een woningbouwproject wil realiseren, bestaat de kans dat het bodemarchief beschadigd gaat worden. De Kromme Kamp is een min of meer cirkelvormig stuk grond. Verkennend veld- en bureauonderzoek uit 2001-2004 leverde weinig op, maar de plek is wel aangemerkt als van hoge archeologisch waarde. Er zou op die plaats in ieder geval een motte hebben gelegen.
Inderdaad blijkt nieuw onderzoek in 2011 door senior archeoloog P.C. de Boer belangrijke vondsten te hebben opgeleverd. Er heeft geen motte gelegen, maar een groot kasteelcomplex omgeven door een stelsel van vier grachten. De vorm van het terrein laat ook deze structuur, een burcht omgeven door een uitgebreid grachtenstelsel, zien.

De aanleg van dit kasteelcomplex stamt uit de dertiende eeuw, ongeveer uit dezelfde periode als het vroege Eerde. Dit nieuwe onderzoek is in het projectbesluit van de gemeente niet meegenomen en als er geen actie wordt ondernomen, dreigt dit waardevolle terrein te verdwijnen onder nieuwbouw.
Per brief heeft de NKS de gemeente op de hoogte gesteld van de nieuwe onderzoeksresultaten en hoopt daarmee een discussie te kunnen starten om de vondsten te kunnen beschermen en wellicht is het mogelijk om deze te integreren in de nieuwe woonwijk.

Afbeelding rechtboven: Reconstructie van het mogelijke waterburchtcomplex te Waarder geprojecteerd op het Actueel Hoogtebestand Nederland (www.ahn.nl). Foto uit: Archeologisch onderzoek van het omgrachte terrein de Kromme Kamp te Waarder. Een Waterburcht bedreigd?, Drs. P.C. de Boer, 2011.